خدمات ویژه
شماره های تماس: 5-03135112051

در سالهای اخیر ، در نتیجه تغییر عادات تغذیه ای و روش زنگی ، اضافه وزن و چاقی در همه جوامع به صورت یک معضل سلامت همگانی در آمده است .

چاقی ، عامل خطرزای مهمی در بروز بیماریهای مزمن می باشد و یکی از اختلالات شایع ناشی از چاقی سندروم متابولیک است که شامل وجود همزمان سه مورد از اختلالات زیر میباشد :

چاقی شکمی ، بالابودن سطح تری گلیسیرین خون ریا، پایین بودن سطح HDL کلسترول خون و اختلالات قند خون که به نوبه خود زمینه ساز بروز بسیاری از بیماریهای قلبی عروقی و دیابت نوع دوم است . در حال حاضر درمان چاقی بر اساس 3 اصل رژیم درمانی ، فعالیت فیزیکی و رفتار درمانی استوار می باشد . کلید یک رژیم غذایی سالم در 3 اصب تعادل ، توازن و تنوع نهفته است . برای این منظور باید در مورد آنچه که میخوریم ، آگاهی پیدا کنیم . بعبارتی دیگر بدانیم که بدن برای حفظ سلامت خود به چه موادی غذایی و چه مقدار از آن نیاز دارد.

رعایت نکات زیر می تواند به دستیابی به عادات صحیح غذایی کمک نماید :

  1. 1- برای دستیابی به یک وزن مناسب برنامه ریزی نمایید . برای داشتن یک برنامه کاهش وزن اصولی با یک کارشناس تغذیه مشورت کنید . هرگز از برنامه های غذایی افراد غیر متخصص پیروی نکنید . از گرفتن رژیم های سخت و بسیار کم انرژی یا تک غذایی خودداری نمائید .رژیم غذایی باید به گونه ای تنظیم شود که کاهش وزنی در حدود 0.5 1 کیلوگرم در هفته به همراه داشته باشد . به یاد داشته باشید کاهش وزن سریع و شدید معمولا دوام چندانی نداشته و با عوارض پوستی ، گوارشی و ... همراه است .
  2.  2- ورزش منظم به شما در رسیدن به وزن متعادل کمک می کند . ورزشی را انجام دهید که از آن لذت  می برید و می توانید روزانه یا حداقل چند روز در هفته روی آن برنامه ریزی کنید . روزانه به مدت 30-45 دقیقه و حداقل 5 روز در هفته  به انجام ورزشهای هوازی با شدت متوسط (پیاده روی ، شنا و ...) بپردازید .اینگونه ورزشها بر خلام تصور عموم ، باعث کوچک شدن قسمت های خاصی از بدن نمی شود ، بلکه چربی از قسمتهای که ذخایر بزرگتری از چربی دارند می سوزد . برای رسیدن به این منظور نیاز به حرکات تکمیلی اصلاحی می باشد.
  3. 3- برای تامین نیازهای غذایی روزانه بایستی از 4 گروه اصلی مواد غذایی شامل نان و غلات ، گروه میوه و سبزیجات ، گروه شیر و لبنیات ، گروه گوشت ، حبوبات و مغز ها  استفاده نمایید . مقدار نیاز به گروه ها را کارشناس تغذیه بر حسب قد ، وزن  ، سن ، جنس و فعالیت بدنی شما تعیین می کند .
  4. 4- سهم های متوازنی از گروه های اصلی مواد غذایی را مصرف نمایید
  5. 5- غذا را در وعده های منظم میل کنید روزانه 3 وعده غذای اصلی  و 2- 3 میان وعده و در هر وعده از مقدار کمتری مواد غذایی استفاده کنید . حذف کردن یک وعده غذایی به پرخوری در وعده بعدی می انجامد . خوردن میان وعده ها برای جلوگیری از گرسنگی لازم است اما نباید  به حدی باشد که که باعث بی اشتهایی و حذف وعده غذایی بعدی گردد . از میوه ها و سبزیجات تازه به عنوان میان وعده استفاده نمائید .
  6. 6- احساس بدی از لذت بردن از غذا خوردن نداشته باشیم مهم اینست که در خوردن تعادل را رعایت کنید .
  7. 7- اگر یک روز به هر دلیلی یک گروه غذایی را از برنامه غذایی روزانه تان حذف کردید خوردن آن را به روز بعد موکول کنید .
  8. 8- تغییرات رفتاری را به تدریج اعمال کنید . بدانید که نمی توان یک شبه تمام عادات غذایی را فراموش کرد . تغییرات نا متعادل و سریع دلیل موفقیت نیست
  9. 9- مصرف میوه ها و سبزیجات خام و بخارپز را در برنامه غذایی روزانه افزایش دهید ، در برنامه غذایی خود از نان ، برنج و ماکارونی سبوس دار استفاده کنید . تا حد امکان مصرف نمک و شکر و مواد غذایی شیرین مثل انواع شیرینی ، کیک و شکلات را در برنامه غذایی روزانه کم کنید . سعی کنید تا حد امکان غذاهای سرخ شده را کمتر مصرف کنید . از چربی های اشباع نشده (یعنی روغن های مایع مانند روغن زیتون و کانولا ) در پخت و پز استفاده کنید .
  10. 10- در صورت داشتن یک برنامه غذایی متنوع و متعادل نیازی به مصرف مکمل ویتامین و املاح وجود ندارد ، مگر آنکه کمبود آنها با آزمایش یا معاینه پزشک  ، تشخیص داده شود.
  11. 11- از مصرف قرصها و داروهای لاغری (خصوصا به طور خودسرانه )پرهیز کنید . اکثر این داروها فاقد تائیدیه مقامات بهداشتی کشور هستند و می توانند باعث عوارض جبران ناپذیری در بدن گردند.
  12. 12- در هنگام خرید به برچسب مواد غذایی دقت کنید سعی کنید انواع کم کالری ، کم چرب و کم شیرین مواد غذایی مورد نظر را خریداری نمائید
  1.  

تغییر عادات و رفتارهای مرتبط با غذا به شما در کاهش وزن اضافه کمک میکند . به این منظور رعایت نکات زیر می تواند کمک کننده باشد :

  • - فقط در حالت نشسته و در یک مکان خاص غذا بخورید
  • - غذا خوردن را همراه با سایر فعالیتها مثل تماشای تلویزیون یا کتاب خواندن انجام ندهید .
  • - فقط به اندازه ای که میخواهید غذا صرف کنید ، غذا را در ظرف بکشید و همه غذای تهیه شده را سر میز نگذارید
  • - مواد غذایی نا سالم را خریداری نکنید و به منزل نیاورید (مثل نوشابه ، چیپس و شیرینی )
  • - مواد غذایی را داخل گنجه ها نگه دارید تا جلوی دید نباشد
  • - وقتی به خرید بروید که گرسنه نباشید
  • - مقدار محدودی پول ببرید تا فقط اقلام اساسی و مورد نیاز را بخرید
  • - نوع غذاهای هر وعده را از پیش تعیین کنید
  • - پس از اتمام هر وعده ، غذاهای اضافه را فورا در یخچال بگذارید
  • - سایر افراد خانواده را به داشتن عادات خوب تغذیه ای تشویق کنید

بعلاوه رفتارهایی که در کاهش مصرف غذا موثرند ، عباتند از :

  • - غذا را آهسته بجوید
  • - قاشق و چنگال را پس از هر لقمه روی بشقاب بگذارید ، ترجیحا با چنگال غذا بخورید
  • - غذا را در ظرف کوچکتری بکشید